window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-86662956-1');

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος ALFA WOOD

Renewable EnergyΗ Βιομάζα Αιγαίου είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ALFA WOOD στη Λέσβο της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πέλλετ στην Ελλάδα.

Read More...

Renewable Energy Specialists

 
 

Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day)
Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης των Επιστημών Εδάφους (IUSS). Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να τονίσει τη σημασία του εδάφους στη Γη. Το έδαφος είναι ένα κοινό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή μας, είναι ένας μη ανανεώσιμος βιότοπος που παραμένει παραγωγικός μόνο αν φροντίζεται και καλλιεργείται σωστά.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου
H υποβάθμιση των εδαφών είναι ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που σπάνια απασχολεί το δημόσιο διάλογο, όμως πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας πολίτες και κυβερνήσεις σε δράση για τη διάσωση αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου.

Πόσο σημαντικό είναι το έδαφος;
Η επιβίωση της ανθρωπότητας εξαρτάται άμεσα από την υγεία του εδάφους. Το έδαφος είναι εξίσου σημαντικό με τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε, καθώς υποστηρίζει την παραγωγή τροφίμων, αλλά και μία σειρά σημαντικών οικολογικών υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, το έδαφος απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ανακυκλώνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οργανικά απόβλητα, συγκρατεί και φιλτράρει το νερό ρυθμίζοντας την κατανομή του στην επιφάνεια της Γης.

Ο ρυθμός αναγέννησης
Το υγιές έδαφος είναι σπουδαίος σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως οι ρυθμοί αναγέννησης του είναι δυσανάλογα αργοί σε σχέση με τον ρυθμό απώλειάς του. Απαιτούνται περίπου 2.000 χρόνια για να δημιουργηθούν 10 εκατοστά εδάφους όμως μία δυνατή βροχή μπορεί να παρασύρει και να απομακρύνει τεράστιες ποσότητες επιφανειακού χώματος, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά!
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 33% των εδαφών του πλανήτη έχουν ήδη υποβαθμιστεί λόγω διάβρωσης, ενώ με τους τρέχοντες ρυθμούς υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 θα έχουμε χάσει το 50% των καλλιεργήσιμων εδαφών.

Η πρόκληση
Η πιο αποτελεσματική χρήση του νερού, η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και η βελτίωση της υγείας του εδάφους μπορεί να αυξήσει τις μέσες αποδόσεις των καλλιεργειών κατά 79%. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον FAO, η τρέχουσα και η μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από την ικανότητα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί το υπάρχον έδαφος για να αυξήσει τις αποδόσεις και την ποιότητα των τροφίμων, αλλά να μειώσει τη χρήση του νερού. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι μέχρι το 2050, η παγκόσμια αγροτική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 60% —σχεδόν 100% στις αναπτυσσόμενες χώρες— για να καλύψει μόνο τη ζήτηση τροφίμων. Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η χρήση λιγότερου νερού για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων.