window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-86662956-1');
Renewable Energy Specialists

Η ιστορία του Τerra Petra
Η τεχνική της χρήσης ξυλάνθρακα για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών ξεκίνησε στη λεκάνη του Αμαζονίου πριν από τουλάχιστον 2500 χρόνια. Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι της περιοχής δημιουργούσαν κάρβουνο, το ανακάτευαν με οργανική ύλη και σπασμένα αγγεία και το ενσωμάτωναν σε μικρά οικόπεδα από 1 έως 80 εκτάρια σε μέγεθος. Η Terra Preta, όπως είναι γνωστή σε αυτή την περιοχή της Βραζιλίας, παραμένει ιδιαίτερα γόνιμη μέχρι σήμερα, ακόμη και με ελάχιστη ή καθόλου εφαρμογή λιπασμάτων. Και αυτό είναι σε μια περιοχή του κόσμου γνωστή για τα εξαιρετικά άγονα τροπικά εδάφη της.



Οι ντόπιοι πάντα γνώριζαν ότι η Terra Preta είναι μοναδικά γόνιμη, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη παγκοσμίως μέχρι που ένας επιστήμονας ονόματι Wim Sombroek άρχισε να την ερευνά εντατικά. Από το πάθος του Wim για τα εδάφη Terra Preta προέκυψε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία της Terra Preta Nuova, η οποία τελικά ονομάστηκε biochar. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε άνθρακα όπως προαναφέρθηκε, τα εδάφη Terra Preta χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο που φτάνει τα 200-400 mg P/kg και υψηλότερη ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων, pH και κορεσμό βάσης από τα γύρω εδάφη.

Τι σημαίνει
Ο οργανικός άνθρακας, που σημαίνει μόρια με βάση τον άνθρακα που έχουν την προέλευσή τους σε οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό, κάνει το επιφανειακό έδαφος μαύρο ή καφέ χρώμα. Είναι κοινώς γνωστό ότι τα γόνιμα εδάφη είναι μαύρα, και ίσως λιγότερο ευρέως γνωστό ότι αυτή η γονιμότητα προκύπτει από την παρουσία οργανικού άνθρακα. 

Ο οργανικός άνθρακας του εδάφους είναι το θεμέλιο του πλούτου και της ευημερίας στον κόσμο μας. Χωρίς αυτό, αυτό που μένει είναι μόνο τα ορυκτά. άμμος, άργιλος και βράχοι. Σε γενικές γραμμές, οι περιοχές του κόσμου που έχουν κληρονομήσει μια γεωλογική κληρονομιά γόνιμων εδαφών πλούσιων σε οργανικό άνθρακα έχουν ανεπτυγμένες οικονομίες και σταθερές κοινωνίες.

Δημιουργία Biochar με τεχνικά μέσα
Το Biochar επιχειρεί να αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν τα εδάφη Terra Preta με την πάροδο του χρόνου, συνδυάζοντας τη σύγχρονη αντίληψή μας για τη γονιμότητα του εδάφους με την προσεκτική παρατήρηση των χαρακτηριστικών του Terra Preta.

Η διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων και ξυλώδους βιομάζας  είναι συχνά δαπανηρή και η νομοθεσία απαιτεί ολοένα και περισσότερο τη σωστή αντιμετώπισή τους. Η παραγωγή Biochar προσφέρει μια ευκαιρία μετατροπής του κόστους σε έσοδα.

Τι προτείνουμε
Γι αυτό προτείνουμε την δημιουργία biochar από πυρόλυση κλαδεμάτων και ξυλώδους βιομάζας για ενίσχυση του κομπόστ, ώστε να δoθεί λύση στο φαινόμενο της διάβρωσης εδαφών και εμφάνισης ασβεστολιθικών εδαφών (όπως τα λεγόμενα άσπρα χώματα στη Λάρισα) και της ερημοποίησης.
Το biochar βοηθά στην συγκράτηση οργανικών και ενεργοποίηση των εδαφών.